Kindertandheelkunde in Gouda - Mondzorg Büchnerweg

Wilt u ook een gaaf gebit voor uw kind? En dat uw kind met een gezonde mond opgroeit? De Gewoon Gaaf-methode voor kinderen van 0-18 jaar helpt daarbij. Onder begeleiding van onze specialisten kunt u samen met uw kind het gebit gaaf en de mond gezond houden. Gewoon Gaaf toch?

Afgestemd advies

Uw tandarts of mondhygiënist geeft preventie-advies dat is afgestemd op het gebit van uw kind. Dat hangt er helemaal vanaf hoe vaak de tanden gepoetst worden en wat er op dat moment in het gebit gebeurt. Komen er tanden of kiezen door? Is uw kind aan het wisselen? Zijn er beginnende gaatjes zichtbaar? De tandarts of mondhygiënist bepaalt aan de hand hiervan wat er moet gebeuren en wanneer het nodig is om weer op bezoek te komen voor controle. Soms helpt een extra bescherming op de kiezen (sealen) of een fluoridebehandeling. Maar vaak is er geen extra behandeling nodig. De preventiemethode verschilt per gezin en per kind. Daarom gaat de Gewoon Gaaf-methode uit van een unieke aanpak.

Aanzienlijk minder gaatjes

De Gewoon Gaaf-methode kan tot bijna 70% minder gaatjes leiden. Dat blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd in Den Bosch bij een groep kinderen van 6 tot 9 jaar. In drie jaar tijd kregen de kinderen veel minder fluoridebehandelingen (-88%), werden ze veel minder geseald (-66%) en nam het aantal vullingen per kind flink af (-62%).

Gaatjes voorkomen door gezonde keuzes

Cariës, oftewel gaatjes, kan met gezonde keuzes voorkomen worden. Gezonde keuzes helpen om het gebit gezond te houden. Kies er bijvoorbeeld voor om zo min mogelijk suikers te nemen, door frisdrank en sapjes te vervangen door water. Poetsen met een tandpasta met fluoride is ook gezonde keuze voor het gebit van uw kind.

Zorgvuldig poetsen

Het zorgvuldig poetsen van de tanden en kiezen is een eerste stap naar een gezonde mond. Gewoon Gaaf neemt kinderen en ouders hierin mee. Stimuleer en help uw kind bij het poetsen en maak er een dagelijkse gewoonte van. Als kinderen vanaf het begin leren om in ieder geval één keer per dag zorgvuldig te poetsen, zullen ze deze goede gewoonte ook na hun 10e jaar doorzetten. Natuurlijk met hier en daar nog wat begeleiding en controle.

Tandplak

Bij elke Gewoon Gaaf controle zal de tandarts of mondhygiënist de tanden kleuren. Daarmee wordt de tandplak zichtbaar. Tandplak is een vaak onzichtbare laag op de tanden. Door dit laagje te kleuren, ziet u niet alleen waar de laag zit, maar ook hoe uw kind zijn of haar tanden poetst. De tandarts of mondhygiënist kan zo beter laten zien waar in het gebit nog extra aandacht nodig is en hoe u dit het beste tijdens het poetsen kunt doen.

Professionele reiniging

Het gebit wordt tijdens de controle professioneel gereinigd. De tandarts of mondhygiënist wijst op eventuele nieuwe kiezen die doorbreken en zorgt ervoor dat het gebit helemaal schoon is. Met een goede reiniging kunt u vaak goed zien of en zo ja, waar het gebit meer aandacht nodig heeft. Gaatjes beginnen namelijk als witte vlekjes, maar door zorgvuldig te poetsen, kunnen deze herstellen of kan zelfs voorkomen worden dat ze groeien.

Beloning: een gaaf gebit

Wie goed doet, houdt zijn gebit gaaf. Als er geen beginnende gaatjes meer zijn, er geen fluoridebehandeling nodig is en de tandarts niet of nauwelijks hoeft te sealen of vullen, dan is het gebit van uw kind schoon. Dit betekent dat een volgend bezoek aan de praktijk met een langere tussenperiode kan plaatsvinden. Iets om trots op te zijn met als beloning een Gewoon Gaaf gebit!

Eerste tandje? Poetsen maar!

Begin direct met tandenpoetsen bij uw peuter zodra u het eerste tandje ziet. Poets één keer per dag met de juiste peutertandpasta met fluoride. Voor kleine kinderen is een speciale hoeveelheid fluoride geadviseerd, afhankelijk van de leeftijd van het kind. Bij kinderen vanaf twee jaar mogen de tanden twee keer per dag gepoetst worden. Vanaf 5 jaar kunt u overstappen naar ‘kinder’ of ‘junior’ fluoridetandpasta of naar fluoridetandpasta voor volwassenen. Hier zit vaak meer fluoride in.

Eerste tandje? Naar de tandarts!

Zodra het eerste tandje doorkomt, is het naast tandenpoetsen ook raadzaam om uw kind kennis te laten maken met de tandarts. Het gebit profiteert dan vanaf het begin van een goede preventie. U kunt uw kind bijvoorbeeld meenemen met uw eerstvolgende afspraak. De tandarts of mondhygiënist legt uit hoe u het kindergebit het beste kunt verzorgen en geeft u voedings- en poetsadvies. Bovendien went uw kind zo aan de omgeving en raakt het vertrouwd met de tandartscontrole.

Goede voeding voor een gezond gebit

Behalve tandenpoetsen is goede voeding net zo belangrijk voor een gezond gebit. Zoete etenswaren en snoep, en zelfs fruit, bevatten suikers die het glazuur van de tanden aantasten. Gezond eet- en drinkgedrag heeft een positieve invloed op het gebit. Als richtlijn kunt u het volgende aanhouden:

 • Geef u kind drie maaltijden en maximaal vier tussendoortjes op een dag, niet meer
 • Geef liever hartige dan zoete dingen
 • Kies voor kraanwater in plaats van zoete dranken
 • Voeg zo min mogelijk suiker aan voedsel en dranken toe, zodat uw kind niet teveel aan zoete smaken went

Heeft u vragen over de Gewoon Gaaf-methode of wilt u graag met uw kind(eren) een afspraak maken?U kunt contact met ons opnemen door te bellen naar 0182-510527 of een e-mail te sturen naar info@mondzorgbuchnerweg.nl.

Mondzorg Büchnerweg

Openingstijden:

 • maandag
  08:00 - 17:00
 • dinsdag
  08:00 - 17:00
 • woensdag
  08:00 - 17:00
 • donderdag
  08:00 - 17:00
 • vrijdag
  Gesloten
 • zaterdag
  Gesloten
 • zondag
  Gesloten

Extra berichtgeving openingstijden

Adres:

Mondzorg Büchnerweg
Büchnerweg 7
2803 GR, Gouda

Contact:

Telefoon: 0182-510527
info@mondzorgbuchnerweg.nl